Logo Lanting Rekenadvies

Spelend automatiseren

Traject op maat

spelend automatiseren

 

Doelgroep

Leerkrachten, intern begeleiders, rekencoördinatoren en remedial teachers en klassen assistenten van het basis- en speciaal (basis) onderwijs.

 

Inhoud

Er is een duidelijk verband tussen goed kunnen automatiseren en goede resultaten voor rekenen (onderwijsinspectie 2011). Belangrijk is dat de rekenbewerkingen geautomatiseerd zijn en onderhouden worden. Hoe doe je dat en hoe zorg je ervoor zorgen dat de leerlingen gemotiveerd blijven?


Meer informatie

 

Er is een duidelijk verband tussen goed kunnen automatiseren en goede resultaten voor rekenen (onderwijsinspectie 2011). Belangrijk is dat de rekenbewerkingen geautomatiseerd zijn en onderhouden worden. In deze workshop gaan we eerst in op wat de voorwaarden zijn om tot automatiseren te komen, daarna spelen we aantal spellen. Spelletjes spelen vinden de meeste kinderen leuk en al spelende worden de vaardigheden ingeoefend en onderhouden. Rekenspellen zorgen voor motivatie en betrokkenheid.

In deze workshop van 2 ½ uur wordt theorie en praktijk afgewisseld. Wat verstaan we eigenlijk onder de termen automatiseren en memoriseren? Wat zijn de voorwaarden om tot automatiseren te komen? Hoe stem je tijdig af op het kind als het niet tot automatiseren komt? Vervolgens spelen we een aantal rekenspellen. Tijdens het spelen kijken we waar de spellen weg te zetten in de leerlijn. Wat doen we bij fouten en aan welke criteria moet een spel voldoen om een goed rekenspel te zijn?
 

Voor wie?

Deze workshop is voor leerkrachten van groep 1 t/m 8, intern begeleiders, rekencoördinatoren, remedialteachers en klassen assistenten van het reguliere en speciale basisonderwijs

 

Werkwijze

Een theoretische onderbouwing en het spelen van een aantal rekenspellen.
Er zijn vier verschillende groepen:

A: Groep 1 en 2
De nadruk ligt in deze groepen op tellen en getalbegrip
B: Groep 3 t/m 5
Aandacht voor basisbewerkingen en automatiseren tot 100/1000
C: Groep 6 t/m 8
Onderhouden van de basisvaardigheden en de andere rekendomeinen
D. Groep 1 t/m 8
Een mix van spellen samengesteld uit de verschillende groepen.

 

Materiaal

U krijgt een reader met de ppt presentatie en de handleidingen van de gespeelde spellen. Daarnaast krijgt u een inlogcode voor de website voor het downloaden van de getalkaarten en de speelvelden

 

Kosten

Deze workshop van 2 ½ uur kost € 60,- per persoon,. Het aantal deelnemers is minimaal 12 en maximaal 24 personen. Bij minder of meer aanmeldingen graag contact opnemen. De offerte wordt dan aangepast. Voor een schoolteam wordt een aparte offerte gemaakt.